Visie
Home » Visie
In mijn visie van de toekomst van de gebouwde omgeving zijn alle gebouwen omgetoverd tot mini-energiecentrales, aangesloten op het door het internet-gestuurde Smartgrid. Naast het opwekken van elektriciteit zullen woningen zonnewarmte in de zomer opslaan in een warmtebatterij voor gebruik in de winter. Grotere gebouwen en flats maken gebruik van warmtenetten vanuit blijvende bronnen zoals afvalwater, alsmede warmte-koude-opslag in combinatie met warmtepompen. Accu’s van elektrische auto’s en waterstof zorgen voor buffering en opslag van elektriciteit, welke voornamelijk door wind en zon worden opgewekt. Organisch afval en afvalwater worden onverdund opgevangen en omgezet in grondstoffen voor chemie en landbouw. Zonlicht, wind, aardwarmte, reststromen en data vormen de grondstoffen van de nieuwe economie. De consument wordt een producent, en dat loont.
BIM
De gehele bouwketen, van architect tot facilitair manager, zal per project gebruikmaken van één en hetzelfde 3D model en verrijkt deze gedurende het project met informatie. Door samen te werken met Building Information Modeling (BIM) kunnen de architect, installatieadviseur, en constructeur in een iteratief proces de ontwerpen per discipline exact op elkaar afstemmen. De gevolgen van verschillende opties voor het uiteindelijke resultaat worden reeds vroeg in het proces gedetailleerd inzichtelijk voor architect en opdrachtgever.
De aannemer gebruikt het gedetailleerde BIM model vervolgens voor de planning en coördinatie van de bouw, waardoor faalkosten drastisch gereduceerd worden. De opdrachtgever kan de voortgang van het project op afstand en in real-time volgen. Wanneer de bouw voltooid is wordt het BIM model in het gebouwbeheersysteem (GBS) geladen en gekoppeld aan de installaties. Zo kan de facilitair manager de werking van zijn gebouw nauwlettend in de gaten houden, wordt energieverspilling voorkomen, kan automatisch onderhoud worden ingepland, en kunnen eventuele defecten snel opgespoord en gerepareerd worden.
Verbreden we onze blik naar de stad waarin het gebouw verankerd is, dan zien we dat het GBS informatie uitwisselt met het Smartgrid en de intelligente warmtenetten. Zo wordt de op dat moment overvloedige energie goedkoop ingekocht, en worden vraag en aanbod van energie optimaal op elkaar afgestemd.