Diensten

Home »  Diensten

Installatieadvies woningbouw – renovatie en nieuwbouw

Samen met de architect, opdrachtgever, en andere betrokken partijen wordt een ontwerpproces doorlopen met als resultaat een toekomstbestendig installatieontwerp naar wens, en de documenten ten behoeve van de omgevingsvergunning en aanbesteding. Het installatieadvies omvat de werkvelden:

  • werktuigbouwkundig (cv, koeling, ventilatie en regeltechniek);
  • loodgieterij (water, gas, hemelwaterafvoer en riolering);
  • sterkstroom elektrotechniek (licht- en krachtinstallaties, energieopwekking en -opslag, aarding);
  • zwakstroom elektrotechniek (brandmelding en voorzieningen ten behoeve van telefoon, data, CAI en beveiliging).

Aanvankelijk wordt het bouwkundig ontwerp in SketchUp aangeleverd, of door mij hiernaar vertaald. Ik controleer het ontwerp op de eisen vanuit de omgevingsvergunning. Eventuele knelpunten en de mogelijkheden worden met de architect en opdrachtgever besproken, en de wensen en eisen geïnventariseerd. De hieruit volgende randvoorwaarden worden gebruikt voor het creëren van verschillende installatieconcepten. Deze vormen met het SketchUp model de basis vormen voor verdere analyse. Daarin wordt per concept bekeken hoe de woning zich gedurende het jaar gedraagt met betrekking tot comfort, energieverbruik- en opwekking, en jaarlijkse kosten en afschrijving. Met  behulp van de resultaten en ervaringen uit de praktijk kan een weloverwogen beslissing voor een installatieconcept genomen worden. De documenten voor de omgevingsvergunning worden aangeleverd. De installaties worden vervolgens gedetailleerd in het 3D model getekend. Dit is in dit stadium een 3D BIM model. Na de laatste terugkoppeling door de architect en opdrachtgever vormen het informatierijke SketchUp model met doorsneden en de werkomschrijving de aanbestedingsstukken.

Door het werken met de beschikbare extensies binnen SketchUp en eigen scripts kan het ontwerpproces versneld worden terwijl meer inzicht in het functioneren van het ontwerp verkregen wordt. Dit vertaalt zich veelal in een beter ontwerp met minder kosten.

De volgende werkzaamheden kunnen verricht worden:

  • Omgevingsvergunning (Daglicht-, spui-, ventilatie-, EPC-, MPG-berekeningen)
  • Installatieadvies
  • Onderzoek kosten installaties, prestatie energiemaatregelen, comfort
  • Ontwerptekeningen 3D CAD
  • Werkomschrijving

Advies en begeleiding energieopwekking

Of u een particulier of ondernemer bent, een investering in een PV-systeem verdient zich vanzelf terug. Met de huidige lage rente des te sneller. Maar waar moet u op letten? Hoe representatief zijn de online rekentools? En hoe bent u ervan verzekerd dat uw PV-systeem naar behoren functioneert? Ik help u hierbij. Een slagschaduw van bijvoorbeeld de schoorsteen kan de opbrengst al deels teniet doen. Esthetiek is ook niet onbelangrijk.

Ik kom de situatie bij u ter plekke opnemen. Schaduw, oriëntatie, de dakconstructie, de elektriciteitsaansluiting, en ook de plaatsing van de omvormer beïnvloeden de opbrengst en mogelijkheden. Vervolgens reken ik van verschillende opties de opbrengsten en business cases voor, en laat u de visuele effecten in een 3D model zien. In overleg wordt gekozen voor het systeem naar wens. Voor de aanschaf en installatie worden offertes bij een aantal partijen aangevraagd, zodat u kunt profiteren van installateurskorting op de zonnepanelen en omvormer. Na de installatie controleer ik met u de correcte werking van het systeem, waarna u nog meer van de zon kunt genieten.

Uitbreidingen van het PV-systeem met een accu voor thuisopslag, en/of een doorkoppeling van het PV-systeem naar de elektrische auto behoren eveneens tot de mogelijkheden.

U kunt kiezen voor advies en begeleiding van begin tot eind, of een combinatie:

  • Inventarisatie mogelijkheden
  • Analyse opties PV-systeem
  • Aanschaf en installatie

Advisering metabolisme bedrijfsprocessen

MSD Advies kan voor u diverse analyses uitvoeren die leiden tot een samenhangend pakket van maatregelen ter verduurzaming van uw bedrijf.

Net als het menselijk lichaam of een cel heeft ook een bedrijf een eigen metabolisme. Er komen materialen en energie het bedrijf binnen en deze worden aangewend voor de verschillende bedrijfsprocessen. Denk alleen al aan elektriciteit voor het gebruik van de computer. Het resultaat is een product of dienst alsmede restproducten in de vorm van afval en warmte. Het optimaliseren van de interne processen leidt tot besparing van materiaal en energie. Daardoor worden niet alleen kosten bespaard, maar wordt de bedrijfsvoering ook stabieler en weerbaarder tegen prijsfluctuaties.

De analyses kunnen betrekking hebben op de energiehuishouding van het bedrijfsgebouw, maar in breder perspectief kunnen bijvoorbeeld ook transport, materiaalverbruik, lokale energieopwekking en -opslag, en de afzet van restproducten meegenomen worden.

De energie- en materiaalstromen van het bedrijf worden eerst in kaart gebracht. Hieruit wordt het potentieel van verschillende opties en combinaties daarvan berekend. De Total Cost of Ownership (TCO) van de alternatieven wordt vergeleken met die van de huidige bedrijfsvoering, zodat een verantwoorde keuze gemaakt worden.

Het is belangrijk om de facilitair manager en ook de medewerkers te betrekken in de besluitvorming en uitvoer. Zij zullen immers in meer of mindere mate met de veranderingen te maken krijgen. Nieuwe systemen vereisen nieuwe, aan te leren routines. Zo ontstaat draagvlak, en kan de transitie soepel verlopen.

Het onderzoek ook opgezet worden in het kader van de Wet Milieubeheer of de Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) in de vorm van energie-audits.

Een overzicht van de mogelijkheden:

  • Onderzoek energie- en materiaalstromen
  • Advies verduurzaming bedrijfsprocessen
  • Advies en begeleiding transitie bedrijfsvoering
  • Energie-audit

Strategisch onderzoek en advies

Volgens de vermaarde Europees beleidsadviseur Jeremy Rifkin staan we aan de vooravond van een ware Derde Industriële revolutie. Los van zijn analyse is het duidelijk dat er een aantal radicale veranderingen op komst zijn. Kolencentrales gaan plaats maken voor zonnepanelen en windmolens, productiehallen voor 3D-printers, werknemers worden zzp’ers, en fintech start-ups nemen diensten van de gevestigde banken over.

Welke ontwikkelingen doen hun intrede in uw sector? Hoe kunt u relevant blijven? Waar liggen uw kansen? Hoe kwetsbaar is uw bedrijfsvoering, en hoe kunt u dit verbeteren? Het zijn enkele voorbeelden van vraagstukken die ik voor u kan verkennen. Het is aan u om de vraag te formuleren.

Niemand kan de toekomst met zekerheid voorspellen, of de realiteit geheel doorgronden. Wel kan gebruik worden gemaakt van kennis en methoden uit verschillende disciplines, met name de sociologie, milieukunde, en systeemkunde. Zo is er in de loop der jaren is er veel inzicht verkregen in de wisselwerking tussen technologie en maatschappij, tussen mens en product. Over de evolutie van technologie. Over de werking van de planeet Aarde en het effect van onze economie daarop. En over de kenmerken en patronen van complex adaptieve systemen als een economie, ecologie, en het weer.

De te gebruiken methoden zijn afhankelijk van de vraag en de gewenste vorm van het resultaat. Dit wordt in onderling overleg overeengekomen. De uitkomsten kunnen onder andere gecommuniceerd worden door middel van een factsheet, rapport, toekomstscenario’s of visualisaties van een model. De verkregen inzichten en ideeën helpen u de volgende stap met het bedrijf te zetten.

Bent u nieuwsgierig geraakt of worstelt u met een vraagstuk? Bel of mail voor een verkennend gesprek.